Iedereen is welkom!

Kan en mag iedereen bij ons in een zorgcentrum komen wonen? Ja!, vindt Dick, specialist ouderengeneeskunde. Het afgelopen jaar zijn er grote stappen gezet op dat gebied. We spraken met hem.

Mocht in het verleden niet iedereen bij ons komen wonen?

“Nee, bijvoorbeeld iemand met een alcoholverslaving mocht dat niet. We hebben nu onze regels veranderd. Het kan nu wel.”

Hoe komt dit zo ineens?

“Nou, ineens is het niet hoor. We hebben hier in Utrecht veel contact met Lister. Dat is een organisatie voor mensen met psychische problemen en/of een verslaving. Daar worden de mensen ook ouder, en dus ook met de bijbehorende problemen. Vandaar dat we in gesprek gegaan zijn.”

Wat goed, dus nu kan iedereen bij ons komen wonen?

“Dat is een beetje kort door de bocht. We hebben alcohol wel geschrapt als uitsluiting. Dus het is niet verboden om als je verslaafd bent, bij ons te komen wonen.”

Wat is het probleem dan?

“Dat het altijd maatwerk is. Als de verslaving bestaat naast lichamelijke zorg of bijvoorbeeld dementie moeten de betreffende afdelingen natuurlijk ook om kunnen gaan met eventueel verslavingsgedrag.” Lachend: “We kunnen het natuurlijk niet hebben dat er op de afdeling drinkmaatjes komen om gezellig samen te gaan drinken.”

“We hebben ook een afdeling, die al lang bestaat, voor mensen met dubbelproblematiek van lichamelijke en psychiatrische klachten. Daar zijn weer andere bezwaren. Iemand met een verslaving kan bijvoorbeeld erg, zeg maar, dwingend zijn. Ook naar de andere mensen op de afdeling. Dat is ook begrijpelijk gedrag, want er is een verslaving in het spel. Als onze medewerkers en de – vaak psychisch zeer kwetsbare – andere mensen op de afdeling niet tegen dat dwingende kunnen, heb je toch een probleem. Vandaar dat we iedere keer kijken naar wat er kan en mogelijk is.”

En toch ben je positief?

“Ja, het is een goede ontwikkeling. Op deze manier zijn we heel goed op weg om uiteindelijk voor iedereen, ieder mens, maximale zorg aan te kunnen bieden.”