Nog beter georganiseerd

Een ziekenhuis heeft weinig tijd voor nazorg. Al jaren doet Careyn die nazorg voor mensen die een hersenbloeding of herseninfarct (CVA) hebben gehad. Maar toen kwam Covid en lukte het niet meer. Het is opgelost. We spreken Moniek, regie verpleegkundige CVA.

Wat is er gebeurd?

“We zijn eigenlijk uit nood gestart met CVA-nazorg in de wijk.”

Waarom op die manier?

“Bij Careyn hadden we een tekort aan medewerkers en we hadden medewerkers met long Covid. Dus we konden het ziekenhuis eigenlijk niet meer bieden wat we altijd gedaan hadden.”

Wat nu?

“Eigenlijk is het door die situatie nu nog beter geregeld dan daarvoor. Want het past ook helemaal in onze strategie. Daar zeggen we ‘specialistisch als het kan, generalistisch als het moet’. Want we hebben nu collega’s uit de wijk opgeleid. Dus de nazorg voor mensen met een CVA doen we samen met onze wijkverpleegkundigen uit district Utrecht West en Utrecht Stad.”

Hoe weet het ziekenhuis dat het nu goedkomt?

“We geven het ziekenhuis en de cliënt de garantie dat er binnen zes weken contact met ze opgenomen wordt. Het voordeel voor het ziekenhuis is dat er minder mensen terug hoeven te komen naar het ziekenhuis. En wij kunnen naar de mensen thuis. Dat is voor de cliënt veel minder inspannend.”

Is dat het enige voordeel?

““Nee, een ander groot voordeel is dat je iemand in zijn of haar eigen omgeving ziet. Je krijgt wat te drinken en je kunt dan heel goed kijken naar iemand. Eigenlijk misschien wel observeren. Lukken de dagelijkse dingen iemand nog zelf? Of moet er bijvoorbeeld eens een ergotherapeut langs? Of een logopedist? Die hebben we natuurlijk allemaal binnen Careyn. Dus dat kan heel snel geregeld worden.”

Moniek

Iedereen blij dus?

Moniek lacht. “Ja zeker! Maar we kunnen ook nog wel collega’s in de wijk gebruiken. Dus als ik hier reclame voor mag maken, dan doe ik dat graag haha.”

Wil je meer weten over de CVA-nazorg in de wijk, of zelf hiervoor opgeleid worden? Neem dan contact op met Moniek via M.Lekkerkerker@careyn.nl