Samen eet je meer! Ook in de wijk! 

Maar dan moet het eten natuurlijk wel lekker zijn. De verpleeghuisdiëtisten van Careyn kijken regelmatig mee met het eten, bijvoorbeeld op PG-afdelingen en KSW-locaties. Maar nu zijn ze ook gaan eten in het restaurant van locatie Swellengrebel. We spreken diëtiste Judith.

Gaan jullie vaak als team uit eten?

“Als team hebben we regelmatig gezellige uitjes en we eten dan ook samen. Maar we hebben niet eerder in Swellengrebel gegeten, het is wel heel leuk om dit nu een keer samen te hebben gedaan.” 

Waarom heb je gekozen voor het restaurant van Swellengrebel?

“Het leuke is, dat daar ook de mensen uit de omliggende wijken kunnen komen eten. Dus je hoeft daar niet per se te wonen. En het eten is vers gekookt en kan ook vegetarisch als je dat wilt.”

Maar wat is daar dan zo leuk aan?

“Wanneer mensen samen met anderen eten, eten ze meer dan wanneer ze alleen eten. De aanwezigheid van anderen tijdens de maaltijd kan leiden tot een stijging van 44% tot 76% in de hoeveelheid die iemand eet. En dat is ook nog afhankelijk van het aantal mensen aan tafel. Hoe meer mensen aan tafel, hoe meer iedereen eet.”

Dat is inderdaad bijzonder. Maar ook goed voor eenzame mensen uit de wijk.

“Nou precies! Wij werken in de verpleeghuizen, maar komen ook bij veel mensen thuis op huisbezoek. Ondervoeding bij ouderen komt veel voor, maar wordt vaak niet of te laat herkend.

Ondervoeding heeft grote gevolgen voor de dagelijkse dingen. Zoals moeite krijgen met traplopen, de boodschappen doen of bij huishoudelijke klusjes. Ook neemt de weerstand af, duurt herstel na ziekte langer en is er een groter risico op valincidenten. Samen eten helpt natuurlijk ook tegen eenzaamheid. De mensen kunnen hier gewoon even heel makkelijk en gezellig samen met anderen eten.”

Wil je meer weten? Neem dan contact op met Judith via J.Martis@careyn.nl