Hou het maar even op

“Nee hoor!”, zegt collega en bekkenbodemtherapeut Inez. “Incontinentie hoort niet bij ouder worden! Ook als je ouder bent, kunnen incontinentie problemen verminderen. Of zijn ze zelfs helemaal te verhelpen. Alleen is daar soms wat hulp bij nodig, van een bekkenbodemtherapeut bijvoorbeeld.”

Wat doet een bekkenbodemtherapeut?

“Dat is een fysiotherapeut, of in mijn geval een oefentherapeut, die een specialisatie heeft gedaan op het gebied van het bekken en de bekkenbodem.”

Dus jij weet alles van…?

“Haha, ik weet veel van klachten die in dit gebied voorkomen zoals het verlies van urine, windjes of ontlasting. Maar ook van terugkerende blaasontstekingen, obstipatie of verzakkingen. En ook van mensen die heel vaak moeten plassen overdag maar ook ‘s nachts. Al deze klachten kunnen te maken hebben met een bekkenbodem die niet goed meer werkt.”

Wat is de bekkenbodem dan?

“Eigenlijk is het een vreemde naam, maar de bekkenbodem is een spier.”

En wat doe je dan om incontinentieproblemen te verbeteren?

“Het is een spier, dus die kun je trainen. Daarom geef ik oefeningen. Die kunnen voor iedereen anders zijn en zijn op maat gemaakt. Zo kun je er voor zorgen dat de klachten minder worden of verdwijnen.”

Heb jij Inez nodig voor een bewoner of een cliënt? Neem dan contact op via 030-2588725, secretariaat.paramedici@careyn.nl of via i.meulenbeld@careyn.nl