“Wij leveren de kamer, de bedden en de sanitaire voorzieningen…”

Wat doe je als er ineens veel mensen uit Oekraïne zijn gevlucht vanwege de oorlog daar? En hier komen zonder een plek om te wonen? Dan stel je, als dat kan, je huis open. En dat is precies wat er bij ons op locatie Rosendael gebeurd is.

De Oekraïners komen bij ons via de gemeente, mensen van de organisatie Lister begeleiden ze. Onze bijdrage bestaat uit het aanbieden van kamers, bedden, gezamenlijke ruimtes, sanitaire voorzieningen, etcetera.

Collega Ineke houdt zich hier samen met collega Ginelle mee bezig. Ondersteund door de facilitaire dienst van Careyn.

Wat doe je precies?

“Wij zorgen ervoor dat de mensen hier kunnen wonen en zijn contactpersoon voor de mensen van Lister. Zaken die gaan over de dienstverlening van Careyn, komen via mij in de organisatie terecht.”

Zit iedereen veel op z’n kamer?

“Nee, helemaal niet! Iedereen is aan het werk en de kinderen gaan naar school. Ze werken echt ontzettend hard, want ze willen, zodra het kan, weer naar huis in Oekraïne. Om hun leven daar weer op te bouwen. Als mensen even geen werk hebben, kunnen ze, als ze dat willen, vrijwilligerswerk bij ons doen. Maar dat komt weinig voor, omdat ze meestal weer snel een andere baan hebben.”

Hoelang blijven de Oekraïners nog?

“Dat hangt af van hoelang de oorlog nog zal duren. En ze dus weer veilig terug kunnen. Het contract met de gemeente Utrecht loopt in ieder geval tot het einde van het jaar. Daarna zien we weer verder.”