Ik plan gezond

We zijn al een tijdje bezig met ‘gezonder roosteren’. En zijn benieuwd hoe het daar nu mee staat? We spreken met Michelle, hbo planningsconsulent extramuraal.

Wat is gezonder roosteren eigenlijk?

“Een goed, en dus gezond, rooster gaat uit van twee dingen. Wat past goed bij de collega en wat past goed bij Careyn. Maar daar stopt gezonder roosteren niet hoor.”

Wat bedoel je daarmee?

“Nou uiteindelijk ben je zelf natuurlijk eindverantwoordelijk voor je eigen gezondheid. Dus een goede urenregistratiecheck moet je zelf doen. Dat is echt belangrijk.”

Jouw functie is nieuw. Waar ben je mee gestart?

“We zijn begonnen met het maken van een draaiboek. Gewoon voor iedereen, voor bestaande en nieuwe planners en alle wijkteamleden, om een beetje houvast te hebben.”

Heeft ieder wijkteam nu al een eigen planner?

“Dat had ieder team in het verleden ook al, maar dat was tegelijkertijd ook iemand die in het wijkteam werkte. Dat was best zwaar om erbij te doen. Vanaf maart zijn we gestart met aparte planners en dat werkt goed. Het is wel even wennen, maar iedereen begint steeds meer z’n draai te vinden.”

Alle collega’s kunnen nu ook werken met het flexrooster toch?

“Ja dat is heel leuk. Je kunt echt een kijkje in de keuken van een ander team krijgen. Uiteindelijk is het doel natuurlijk om geen uitzendkrachten meer te hebben. Want de gaten in het rooster kunnen nu door de flexpool worden opgelost.”

Is dat het enige voordeel van het flexrooster?

“Nee ik zie nog meer voordelen. Bijvoorbeeld het bijhouden van je vaardigheden. Als je bepaalde handelingen niet veel in je eigen team kunt doen, en bij een ander team wel, dan is dat mooi meegenomen.”

En de minuren?

“Ja! Die vergeet ik bijna! Je kunt met het flexrooster heel makkelijk zorgen dat je geen minuren opbouwt. Want heb je ze wel en je laat ze staan, dan worden ze aan het einde van het jaar ingehouden van je salaris. En dat is toch altijd weer schrikken. Dat wil je niet.”

Heb je nog wensen?

“We zijn nu aan het testen bij één team om te werken met 8-uurs diensten. Het zou fijn zijn als dit straks overal kan. Dan kom je nog sneller aan je uren en is het rooster nog gezonder!”