Ik teken heel wat af!

Om mensen langer thuis te laten wonen, kunnen ze tegenwoordig ook kiezen voor VPT (Volledig Pakket Thuis). Dit is zorg die we met een klein team aan mensen thuis kunnen bieden. We spreken met Merlien, één van onze regisseurs VPT.

Wat is het voordeel van VPT?

“Iemand heeft altijd hetzelfde team. Cliënten raken hieraan gewend en zijn er mee vertrouwd. Iets wat ook heel fijn is, is de samenwerking met familie. Maar uiteindelijk is natuurlijk het belangrijkste dat iemand via het VPT langer thuis kan blijven wonen.”

Hoe gaat het als cliënten medicijnen moeten innemen? Dat is toch echt iets voor de zorg?

“Ja, de leefondersteuners die bij de mensen thuis komen, houden via digitaal beeld contact met de regisseur over de medicatie die de client moet nemen. De regisseur tekent dit ook iedere dag af in de medicatie app.”

Het klinkt goed. Hoeveel teams hebben we al?

“Inmiddels zijn we al met drie VPT-teams. De eerste is gestart in Leidsche Rijn/De Meern, de tweede zit in Overvecht, de derde zit sinds 1 oktober in Zuilen.”

Wat is eigenlijk het verschil tussen een client bij het wijkteam of bij VPT?

“In een wijkteam krijgen mensen echt specialistische zorg, bij VPT meer hulp bij zorg en welzijn. Dat kan bijvoorbeeld ook hulp bij het schrijven van een brief zijn of een wandeling naar de markt. De leefondersteuners hebben meer tijd voor dagelijkse dingen en welzijn.”

Hoeveel mensen komen er per dag bij iemand thuis?

“Per dag kunnen mensen met twee diensten te maken krijgen. Het ritme is eigenlijk wat de client zelf wil. Het kan zelfs zo zijn dat we de client wekken, een praatje maken, de medicijnen aanreiken, helpen met douchen etc.”

Het is meer dan alleen het geven van zorg aan iemand?

Merlien tekent af in de medicatie-app

Voorkomt het ook eenzaamheid?

“Het is heel dankbaar, je ziet echt mensen zo blij worden als ze horen wat VPT inhoudt. Vaak wonen kinderen ver weg of zijn erg druk. Ze krijgen weer wat vaker mensen over de vloer en hebben ook weer iets om naar uit te kijken.”

Hoe hou je de veiligheid bij mensen thuis in de gaten?

“We kunnen daar twee middelen voor inzetten. Het plaatsen van sensoren of het dragen van een alarmknop. En als iemand dan bijvoorbeeld valt, dan krijgt het wijkteam een melding. Zij sturen het dan naar ons door voor de opvolging.”

“Ja, VPT is uniek, omdat je eigenlijk de zorgverlening deelt met de mantelzorger. Het kan soms gaan om kleine dingen. Voordeel is ook dat de mantelzorger weer even tijd heeft voor zichzelf in plaats van alleen maar regeldingen te doen voor zijn of haar naaste.”