We vallen wel mee

Vallen komt regelmatig voor bij ouderen. De overheid wil graag dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Dus ondersteunen ze middelen om dat zo goed mogelijk te kunnen doen. Bijvoorbeeld valpreventie. We spreken twee van onze fysiotherapeuten, Karla en Danielle.

Wat is valpreventie eigenlijk?

Danielle: “Het is voorkomen dat je valt. Je traint je spieren. Maar je wordt ook bewust van dingen waardoor je kunt vallen. Bijvoorbeeld kleedjes in huis.” Karla vult aan: “Het is dus NIET: leren HOE je moet vallen. Daar zijn de mensen op de training niet mobiel genoeg voor.”

Zijn er voor mensen kosten aan verbonden?

Danielle: “Nee. In 2023 betaalt de gemeente het nog. En het zit per 2024 in het basispakket van de zorgverzekering. Dus dat is heel fijn.”

Geeft iedere fysiotherapiepraktijk deze training?

“Het is een samenwerking met fysiotherapiepraktijken in de stad. Zij begeleiden de gewone 65-plusser en wij de complexe ouderen.”

Complexe ouderen?

“Ja, dat klinkt misschien gek. Maar daar worden mensen mee bedoeld die nog een andere vorm van zorg hebben. Dus mensen die een ziekte hebben of in het verleden hebben gehad. Ieder geval, ouderen die misschien net iets meer nodig hebben dan alleen valpreventie. Door onze ervaring en samen met onze collega’s zijn we daarin gespecialiseerd.”

En wat zou dat kunnen zijn?

Karla: “Er zijn twee soorten trainingen. TOM en OTAGO. We kijken eerst wat iemand nodig heeft. Meer een soort maatwerk dus. Dan wordt de valpreventie gegeven door de fysio, maar wordt er ook samengewerkt met de diëtistes. En misschien kijkt onze ergotherapeut of specialist ouderengeneeskunde (SO) ook mee. En die hebben we allemaal bij Careyn dus die lijnen zijn heel kort.”

Karla en Danielle oefenen zelf om niet te vallen 😉

Gaan we de training vanaf nu altijd geven?

“Voorlopig starten we met een training voor mensen uit de wijk Oost en Binnenstad op locatie Swellengrebel. Wordt dit een succes dan kunnen we training ook gaan geven op onze andere locaties of bij buurtcentra in Utrecht.” Danielle: “Als collega’s meer willen weten, dan weten ze ons te vinden!”